De ekstreme danskere 1921-1939

38.372,00 kr. 25.58% af 150.000,00 kr.

59

crowdfunders

91

dage tilbage
René Karpantschof @ReneKarpantschof

medlem siden 16. maj, 2023

Om projektet

Jeg er ved at skrive en ny danmarkshistorie om tiden 1921-1939.

Bogen begynder, mens Hitler og Stalin endnu var ukendte, og den slutter, hvor de begge havde tilhængere helt ind i Folketinget herhjemme. Det var en tid med de dybeste kriser og de største drømme, som fik tusindvis af danske mænd og kvinder til at sige og gøre ekstreme ting. Inklusive at dræbe og dø for deres sag.

Nogle var kommunister og nazister. Andre kom fra samfundets top og de pæne politiske partier. Og alt det ekstreme, de gjorde, fortæller jeg om i kapitler som: Margarineslaget i Vejle – I krig for kolonialismen – Den danske Mussolini – Palæstina-tumult i København – De arbejdsløses terror – Bondehær mod Amalienborg – Anarki og orgasmer – Kanslergade og tåregas – Dansk racehygiejne – Negerjazz og tyske flygtninge – Hvid hud, sort sjæl – Begejstret i Berlin – Standhaftig i Madrid – Forsvundet i Moskva.         

I disse og andre kapitler møder læseren et hav af danskere heriblandt berømtheder som Stauning, Karen Blixen, Frits Clausen, Lise Nørgaard, Mærsk og Thit Jensen samt udlændinge som Churchill, Gandhi, Mao, Ho Chi Minh, Josephine Baker, Freud, Einstein, Ford og Bonnie & Clyde.

Medrivende og læsevenlig – og fuldkommen sand!

Det bliver en bog om, hvor hurtigt verden kan blive et meget værre sted – og hvad mennesker så gør. Ingen bliver skånet men heller ikke fordømt eller forherliget, når jeg lader danskernes egne ord og gerninger vise, hvordan vi danske også kan være.          

Jeg skriver De ekstreme danskere, så alle kan læse den. Bogen fører læseren gennem den vilde tid 1921-1939 ved at gå helt tæt på virkelige begivenheder og rigtige mennesker fra dengang. Læseren skal opleve fortiden, sådan som den så ud for dem, der stod midt i det hele uden at vide, hvad det ville ende med. Det bliver højdramatisk men stadig kildebaseret faglitteratur. Jeg opdigter intet, for mit motto er: Sand historie, godt fortalt!   

HVORFOR HAR JEG BRUG FOR STØTTE?

Selvstændige historiebogsforfattere som mig brænder for vores bøger. Men næsten ingen af os kan leve af bogsalg, så vi hutler os igennem med foredrag og småjobs. De ekstreme danskere har været lang tid undervejs, og mens jeg sidder bag skrivebordet, tjener jeg intet. Nu har jeg simpelthen nået bunden af min pengekasse. Derfor har jeg brug for jeres hjælp!

SÅDAN KAN DU STØTTE

Hvis du synes, at De ekstreme danskere lyder som en god idé, så kan du støtte på to måder:    

1: Doner et selvbestemt beløb.

Støt med 100 kr., 1.500 kr., 5.000 kr. eller præcist, hvad du vil.

2: Bliv ambassadør for bogen og fortæl dit netværk om indsamlingen. 

Del f.eks. på Facebook eller send linket til indsamlingen her med mail, Messenger eller SMS til din familie, venner og gode kolleger.

Hvad går dit støttebidrag helt konkret til?

Du køber ikke noget, når du bidrager til indsamlingen (selvom du får en belønning som tak). De penge, du giver, går til et arbejdslegat til mig som forfatter. Det giver mig noget af leve af og tid til at skrive De ekstreme danskere færdig. Med jeres hjælp kan jeg være i mål sidst i 2024.    

Uanset hvor meget, der samles ind, får jeg 91% af beløbet som et skattepligtigt legat. 9% går til booomerang.dk, som administrerer indsamlingen. Jeres støttebeløb går gennem en lovmæssig påbudt betalingsservice, Mangopay, der er registreret hos Finanstilsynet jf. indsamlingsloven. Og Mangopay opkræver jer et gebyr på 10% af jeres støtte.  

KAN MAN SÅ REGNE MED, AT JEG LAVER EN GOD BOG?

Det regner Gads Forlag i hvert fald med, for de har sagt ja
til at udgive bogen. Statens Kunstfond og Dansk Forfatterforenings Autorkonto har også allerede støttet (de penge er brugt på de første kapitler). De ekstreme danskere 1921-1939 bliver en selvstændig fortsættelse af min De stridbare danskere 1848-1920, som fik mange hjerter og stjerner af anmelderne og blev nomineret til Årets Historiske Bog 2019.   

OGSÅ EN PERSONLIG BOG

Jeg er vokset op i en vestjysk arbejderfamilie, hvor jeg var med til at uddele valgmateriale for Socialdemokratiet. Min mor startede som tjenestepige og blev så assistent på Åndssvageanstalten i Ribe. Min far boede i København, og i 1943 var han en lille jødisk dreng, der måtte flygte over Øresund for at undgå Hitlers koncentrationslejre. Selv blev jeg aktiv i 1980’ernes københavnske BZ-bevægelse, og der løb jeg rundt og skabte uro i de samme gader, som de også lavede optøjer i dengang med De ekstreme danskere.

Jeg har altså meget til fælles med dem i min bog. Gadekampe, anstalter, arbejderkår og jødernes skæbne samt de glæder og skuffelser, der følger med, når man satser på at ændre verden. Jeg er desuden overbevist om, at vi igen går mod meget store kriser, og jeg tror, det kan være nyttigt – men også foruroligende! – at se, hvordan danskerne reagerede i fortiden.

Jeg fortæller alt det, fordi der ikke findes én bestemt og neutral måde at skrive historie på. Der findes videnskabelige regler for, hvornår en historiker er redelig, og de regler følger jeg som cand.mag. i historie og ph.d. i sociologi med flere forskerstillinger bag mig. Men de ting, jeg synes er vigtige at skrive om – og måden, jeg gør det på – er mit valg og det, som gør min danmarkshistorie til sin helt egen. 

Del af en serie om Danmarks og min egen historie

Efter De stridbare danskere 1848-1920 og De ekstreme danskere 1921-1939 går jeg i gang med en tredje bog om 1940-1965. Og så lurer der en fjerde bog om alt det med 1968 og min egen tid som BZ’er i 1980’erne.

Du kan se mere om mig og mit forfatterskab her: www.renekarpantschof.com



Flexible funding

Flexible funding er en funding måde man bruger, når projektet endelige gennemførelse ikke er afhængig af at man opnår 100 % funding, eller mere. Så pengene udbetales til projektindehaveren, selvom målet ikke nås.

Læs mere om flexible funding her

Partnerskaber