Bevarelse af unik kirkegård ved Sindssygehospitalet Nykøbing Sjælland – et levn fra 100 års psykiatrihistorie

10.000,00 kr. 100.00% af 10.000,00 kr.

6

crowdfunders
udløbet
signeheerfordtbay @signeheerfordtbay

medlem siden 28. december, 2013

Om projektet

Nykøbing Sjælland Sindssygehospitals kirkegård er den eneste af sin slags i Danmark – en skovkirkegård med en bronzealder gravhøj i midten, hvilket giver den en hel særlig atmosfære. Den unikke kirkegård er næsten hundrede år gammel og et levn fra en periode i psykiatrihistorien, hvor patienter ikke bare tilbragte det meste af deres liv på hospitalet, men også blev begravet på hospitalets kirkegård.

Hvad der gør kirkegården yderligere speciel er, at alle patienterne er begravet uden hjerne, grundet den påbegyndte indsamling af hjerner i 1945. Hjernerne ligger i dag i Risskov, Verdens største hjernebank.

Kirkegården har desværre lidt et større forfald grundet manglende vedligeholdelse de senere år. En årlig ukrudtafbrænding er det blevet til, hvilket betyder, at kirkegården i dag har flere knækkede gravsten, ødelagte nummerpæle, overgroede gravsten og ligner mest af alt en tilgroet plæne.

I forbindelse Regionen Sjællands fraflytning i år 2015 har Nykøbing Sjælland Psykiatriske Museum, der stadig anvender kirkegården som en del af deres udstilling, sat sig for at udbedre forsømmelsen, og du kan være med!

Museet er allerede gået i gang med at fjerne blade, grene og beplantning, som har sat sig på gravstenene, alene det gør meget, men museet har brug for bidrag til at vedligeholde de godt 350 gravsteder som stadig eksisterer…

Dit bidrag skal gå til:

  1. At genoptrykke de ødelagte gravsten.

  2. At genskabe den oprindelige buskbeplantning ved hver enkelt gravsten.

  3. At genoptrykke de nummerpæle, som skal stå ved hvert gravsted, så eftertiden også kan se hvem der er begravet hvor.

  4. At fortsætte vedligeholdelsen af kirkegården – restaurere stengæret rundt om kirkegården, fjerne ukrudt og belægning fra stenene i foråret og sommeren, samt fjerne blade og grene i efteråret og vinteren, så kirkegården tager sig pænt ud og er fremkommelig året rundt.


Til det har museet brug for din støtte!

- Sponsorer en gravplads i ét år for kun 200 kr. (Museet er glade for alle størrelser af donationer til projektet).
Partnerskaber