" ASYLDRENGENE fra ÆRØ "

65.356,00 kr. 108.93% af 60.000,00 kr.

197

crowdfunders
udløbet
Spor Media @spormedia

medlem siden 21. februar, 2017

Om projektet

VI HAR BRUG FOR DIN STØTTE


- TIL UOPSÆTTELIGE OPTAGELSER:


” ASYLDRENGENE fra ÆRØ ”


ET DOKUMENTARFILM-PROJEKT


 

Velkommen til Spor Media! Vi vil være med til at skabe indlevelse, refleksion og dialog på tværs af kulturer og landegrænser. Derfor har vi lavet dokumentarfilm og undervisnings-materialer og kulturmøder i mere end 35 år.

 

DETTE FILMPROJEKT

For ca. 2 år siden åbnede et Børnecenter på Ærø, og uledsagede, asylsøgende drenge fra Afghanistan, Syrien, Eritrea, Somalia og Kuwait flyttede ind – for en tid. For drengene og mange ærøboere har det været et afgørende og positivt møde.

Instruktør Helle Toft Jensen bor på Ærø, og blev vikar i 14 måneder på centeret - men sagde op, for som uafhængig filminstruktør at følge 10-12 af drengene til dette filmprojekt. Hun har allerede 55 timers optagelser.

Centrene på Ærø måtte lukke 1. Januar i år, og med sorg blev drengene spredt over hele landet. En er blevet ført sammen med sin familie i Sverige, og 3 er forsvundet/ flygtet videre. Helle har fortsat kontakt med drengene om dagen - og om natten, når de ikke kan sove…

Jeg ønsker at være med til at nuancere vores blik på
”de fremmede”, og invitere os til at se os selv, i deres øjne.
Drengene kom hele vejen op til os, på flugt fra krig og udsigtsløs fremtid - og blev mine naboer her i verdenshavet på Ærø. Alt for tidligt må de forholde sig til livets store udfordringer, og turde drømme - trods modstanden de møder. 
Jeg vil gerne skabe nysgerrighed og respekt, bygge bro, og minde om at: En fremmed kan være en ven, du endnu ikke har mødt.

- Helle Toft Jensen, instruktør




 

 

 

 

STØTTE

Spor Media har bidraget med udstyr, transport og lokaler, og vi (instruktør/ producer/ klipper/ fundraiser) har investeret al vores arbejdstid. Men NU behøver vi 60.000 kr. til uopsættelige optagelser: Vi vil bruge en måned på at rejse rundt i Danmark og besøge drengene, og tage til Sverige, Belgien og Tyskland til drengene dér. Vi vil høre om de nye udfordringer, de står overfor, filme hvordan det går dem, dér hvor de er - og når de kommer på besøg hos vennerne på Ærø.

Og vi har brug for tid, til at udvikle formatet (en lang film eller flere korte), og til at være med til at udvikle et større tværmedialt undervisningsprojekt i samarbejde med bl.a. DR - om uledsagede, mindreårige asylansøgere.

 



Frihed i en tid uden frihed from SPOR MEDIA on Vimeo.

Jacob’s digt, skrevet ved en workshop med Turning Tables på Ærø. Digt-videoen har vi lavet i samarbejde med Jacob.

 



 

DOKUMENTARFILM * INDHOLD 

Drengene er unikke personligheder, som mange vil kunne spejle sig i trods åbenlyse forskelle. Og de har meget forskellige baggrunde. Filmene vil indkredse, hvorfor de måtte flygte, og vise, hvor forskelligt vi mennesker udvikler os afhængigt af, om vi bliver mødt med mistillid, lang ventetid, og afslag på asyl – eller om vi bliver mødt med tillid, rimelig sagsbehandlingstid, og får opholdstilladelse.

Filmene viser også drengenes møde med det Danmark, som ikke er bange: lokale ærøboere, der bliver frivillige, repræsentanter, besøgsfamilier - og Venligboere i de landsdele, hvor drengene må flytte til. Det er mennesker, som tror på relationer, og føler sig beriget og udfordret af mødet med drengene.

Men de drenge Helle har zoomet ind på, er i centrum. Der bliver ikke fortalt om dem - de fortæller og snakker selv, både på det dansk og engelsk, de har lært sig i løbet af kort tid, og på deres modersmål.

Helle har filmet drengene i et utal af forskellige situationer, været helt tæt på og med: Da de første ankommer med færgen til Ærøskøbing og bliver modtaget med Dannebrogsflag. Når de indretter værelser, er glade, bliver kede af det, og ikke kan sove, og gemmer sig langt væk under dynen. Når et par af drengene er på besøg hos ærøske familier, laver mad til hinanden og til frivillige. Når flere af drengene udtrykker deres tanker og kreativitet i workshops omkring TURNING TABLES fantastiske musik-container, som opholdt sig på Ærø i flere uger.

 



 

 

 

 

 

Drenge får indspillet deres egne HIP-HOP sange hos Turning Tables: http://turningtables.org/containerlab/

Vi er med, når drengene er i TV: Go’ Morgen Danmark, Landsindsamling til Syrien og TV Fyn – og når de danser deres danse, er i skole og laver yoga, optræder på julemarked med deres trommer og musik, spiller fodbold i en lille lokal klub, er i fitnesscenter, laver bål, lærer dansk af frivillige, spiller bingo, cykler ud til havet alene…

Helle har fået lov til at filme, når flere af drengene taler med deres repræsentanter om asylprocessen, og bruger tolk - og hun har fulgt drenge grædende til færgen, når de skal væk fra Ærø, og skal skilles fra deres kammerater, ansatte på centrene og de frivillige, de har fået som venner. Hun har fulgt nogle af drengene på vej, når de havner på store voksencentre, eller finder sammen på Hovedbanegården, når de mister modet. Andre har fået ophold og bor fint sammen med andre drenge eller kommer på efterskole og vokser i alle gode retninger i tæt samspil med jævnaldrende danske unge. Og hun har været med i hele processen omkring lukning af centrene.

Det er allerede et stort materiale, men det er afgørende lige NU at kunne følge op på alles situationer, der hvor de ER.

 



 

 

 

 

 

FUNDRAISING

Det koster langt flere penge, at nå frem til det færdige resultat. Så fundraisingen fortsætter. Vi søger om støtte bla. fra Film FYN, Det Danske Filminstitut, fonde og TV - men det er en tidskrævende proces.

SÅ - HVIS VI KAN NÅ OVER 60.000 kr:

85.000 kr: Instruktør, klipper og producer kan få overblik over alt materialet, og beslutte det bedste format til et ungt dansk/europæisk publikum - hjemme og i skolen (i et tværmedialt samarbejde).

100.000 kr: Vi kan få OVERSAT  de situationer, hvor drengene snakker på deres ”egne” sprog: pashto og dari (Afghanistan), flere variationer af arabisk (Syrien/Kurdistan, Kuwait og Somalia), somali og tigrinja (Eritrea).

130.000 kr: Vi har mulighed for at samle alle de drenge fra filmprojektet, som kan, på ÆRØ til de sidste fælles optagelser, en snak bla. om deres mulige medvirken i dialogmøder med unge danskere. Og et kort kursus i at lave ”lommefilm” med deres mobiltelefoner.

200.000 kr: For-redigering af det store materiale (klipper/instruktør/producer) ***   OG FEST i København, FOR ALLE SOM HAR BIDRAGET   ***

 

Vores incitamenter er tænkt, så flest mulige midler kan gå til udvikling og produktion af ” ASYLDRENGENE fra ÆRØ ”.

 

FILM & UNDERVISNING

Spor Media er i dialog med et større tværmedialt projekt - der er i udvikling - om et samarbejde, så dokumentarfilmen(e) kan blive del af en nytænkende undervisningsplatform, med børn og unge i folkeskolen, på ungdomsuddannelserne og på børnecentrene, som primære målgruppe.

Der er brug for gode film & undervisningsforløb, der bearbejder fordomme, og skaber respekt og nysgerrighed overfor de unge flygtninge, som er kommet til vores land.


- Helle Toft Jensen


 BESKYTTELSE AF DRENGENE

I denne beskrivelse er ingen drenge nævnt ved navn, og kun enkelte er med i klip og fotos. Drengene har naturligvis sagt ja til at være med til filmoptagelserne og givet tilladelse til, at vi må bruge materialet. Omvendt har vi lovet at tage hensyn til deres situation og ikke offentliggøre noget, der kan give dem problemer. De fleste af drengene er nu over 18 år. Vi er i løbende dialog med dem, og de kommer også selv med ideer til, hvad der skal filmes, og de siger fra, når de ikke har lyst til at være med.

Det er en gave at have mødt dem - og deres tillid har vi stor respekt for.



 

 

 

 

 

 

Hvis du vil læse mere om instruktøren og filmen, så er her en link til artikel fra Fyns Stifttidende/Fyns Amts Avis: Dokumentarist tager stilling til asyldebatten

MANGE TAK FOR DIN STØTTE!

Partnerskaber