POLAK til Arktis

0,00 kr. 0.00% af 75.000,00 kr.

0

crowdfunders
udløbet
NLHspace @nlhspace

medlem siden 20. februar, 2016

Om projektet

Hej!
Vidste I at Danmark – på linje med stormagter som Rusland og USA – har gjort krav på havbunden under Nordpolen? I en ny bog og udstilling undersøger gruppen POLAK, hvad der skal til for at erobrere dette mytologiske sted. Gennem fotos, tekst, interviews, genstande og film forsøger de at udvide forestillingerne om, hvad Nordpolen er og lave en kunstnerisk statusrapport.

Nordpolen er i manges bevidsthed et øde. Et ubeboeligt, ikke-jordnært sted, utilgængeligt for de fleste. Af samme grund har det gennem tiden været mål for store ekspeditioner og genstand for oftest maskulin erobringstrang. Fortællingerne om Nordpolen har kredset om det sublime; et blankt lærred for projektioner af storhedsdrømme. Men nu er Arktis faktisk muligt at komme til som turist.

Arktisgruppen POLAK består af de etablerede forfattere Kristina Stoltz, Eva Tind, Ursula Andkjær Olsen, Katrine Grünfeld, og Janne Breinholt Bak. Alle arbejder skønlitterært, ligesom de fleste i deres arbejde også har udfordret og udvidet litteraturbegrebet via andre medier og formater.

Gruppen rejser til Arktis til sommer (2016) som kunstnerisk research til et større udstillings- og bogprojekt. Projektet fortæller nye historier og formidler nyskabende materiale om Arktis. Sigtet er at udfordre de stereotype forestillinger om Nordpolen via kunstens nuancerede formsprog og gennem flere forfatteres eventuelt modsatrettede og komplekse stemmer og udtryk.

POLAKs arktisprojekt adresserer nationale identitets- og kønsspørgsmål ved at fem kvinder tager på erobringstogt til Nordpolen. Her vil de indsamle materiale, objekter, producere film og skrive tekster samt dokumentere happenings til udstillingen og bogudgivelsen. Forfatterne vil arbejde med begreber som kolonialisme, madkultur, kroppe, biologi, geologi, naturfænomener, sagn, ritualer og dyr.

Danmarks forhold til Arktis
Samtidig er POLAKs arktiskprojekt en undersøgende politisk kommentar til Danmarks ansøgning til FN om ejerskab af havbunden under Nordpolen (december 2014). Projektet udforsker det hidtil underbelyste danske forhold til Nordpolen. Projektet vil udforske den danske stormagtsposition, og hvordan det påvirker den nationale selvforståelse at begære ejerskab over Nordpolen.

Udstilling og bogudgivelse
Projektets udstilling i det kunstner- og kuratordrevne NLHspace i København vil som et wunderkammer eller raritetskabinet præsentere kunst- og dokumentarvideo, kunstfotografi, tekstkunst samt objekter, ligesom den samlende bogudgivelse som en form for udvidet logbog med foto, tekst og uddrag fra dagbøger vil dokumentere og formidle gruppens omfattende arbejde og præsentere et nyt, facetteret og aktuelt nutidigt billede af Arktis. Bogen vil indeholde fælles og individuelle værker, der fletter sig ind og ud mellem hinanden. Forlaget Gyldendal har vist stor interesse for projektet og følger det tæt med forventning om udgivelse.

Morten Rasch, der er chefkonsulent og arktisk koordinator ved Københavns Universitet, koordinerede POLAKs fortrops tur til Station Nord i 2014, vil også koordinere arktisgruppens rejse til Nordpolen til sommer 2016.

Projektet forventes desuden at knopskyde til en fremtidig større udstilling i Danmark fx i biblioteksregi samt eventuelt i Nuuk.

Hjælp POLAK med at samle pengene til projektet og med at sprede budskabet.

Mange tak for jeres støtte og opmærksomhed.

Med venlig hilsen

POLAK
Partnerskaber