(Perle)Fiskeren

(Perle) Fiskeren er titlen på vores (Bo Mølgård og Ulrik Lund) flydende tæppe til Sculpture by the Sea. Motivet er den kendte og elskede fisker, vi kender fra vores bedsteforældres hjem, men her er billedet 8 x 10 meter og vævet af 14.772  plastickugler.

Fiskeren har sin egen gruppe på Facebook – (Perle)Fiskeren – hvor du kan se nyt

Fiskeren er i øvrigt på ingen måde dansk, som de fleste tror. Han er hollænder og malet af en tysk kunstner. Ikke desto mindre er han på godt og ondt blevet en del af den danske kulturarv, men bliver nok i dag set på med et lidt skævt smil. Han er blevet et kitchet samlerobjekt og en slags kultfigur, der senest nu også er blevet overhalet indenom af en standup’er.
Vi synes han er god kitch, og har også respekt for, at han faktisk har reddet over 500 søfolk i sin tid. Vi vil gerne hylde ham, give ham en slags nyt liv med nye farver og ikke mindst ved at give ham tilbage til havet, hvor bølgerne nok kan bevæge ham, men ikke trække ham ned. Han holdes flydende af luftfyldt plastic og kan samtidig lede tanken hen på de flydende plasticøer, der ligger i havene og som har inspireret os til billedet.

Sculpture by the Sea har bidraget til projektet, og vi tror, at vi gennem crowdfunding kan skaffe det beløb vi mangler, og vi tror faktisk det vil være muligt at overfinansiere projektet og dermed rejse penge til SOS Børnebyerne.
På den baggrund har ”Fischer Danmark”, indvilliget i at sponsorere nogle materialer. Vi håber derfor I vil hjælpe med at finansiere projektet med de 5619 kr., der mangler i budgettet og gerne langt over beløbsrammen. Alt over dette beløb går, som nævnt, direkte videre til SOS Børnebyerne.

Som tak for din støtte, både til Perlefiskeren og til SOS Børnebyerne, vil vi honorere dig med nedenstående:
N.B: Du kan også slippe for gaver ved betale anonymt.

Med en støtte på 1 kr. har du retten til at tilbyde dig som assistent. Her sender du blot en mail til foruroligende@gmal.com og vi vil så med stor fornøjelse takke og byde dig indenfor til en omgang boldspil.

– 50 kr. udtrykker vi vor store taknemmelighed til dig ved at overbringe dig en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent. Denne erkendtlighed vil vi gerne give dig personligt ved et arrangement i Århus i juni når Fiskeren er færdig.
Lægger du 48 kr. oveni sender vi gaven til dig med posten.

– 100 kr. giver vi dig en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg. Men ikke nok med det: Du får en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent.
Denne erkendtlighed vil vi gerne give dig personligt ved et arrangement i Århus i juni.
Lægger du 48 kr. oveni sender vi i stedet gaven til dig med posten.

– 200 kr. giver vi dig en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg. Men ikke nok med det: Du får en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent.
Denne erkendtlighed vil vi gerne give dig personligt ved et arrangement i Århus i juni.
Lægger du 48 kr. oveni sender vi i stedet gaven til dig med posten.

– 300 kr giver vi dig en helt særlig perlekrans, diameter ca. 80 cm. i kække restfarver efter vores valg. Men ikke nok med det: Du får en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent.
Denne erkendtlighed vil vi gerne give dig personligt ved et arrangement i Århus i juni.
Lægger du 48 kr. oveni sender vi i stedet gaven til dig med posten.

– 500 kr. får du ejerskab til en del af værket i form af dit navn skrevet ind på bagsiden af en af kuglerne, som vi bygger Fiskeren af. Men ikke nok med det: Du får en helt særlig perlekrans, diameter ca. 80 cm. i kække restfarver efter vores valg, en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent og fri forsendelse af alle de gode gaver.

– 600 kr. får du dit navn skrevet ind på creditslisten i rulleteksterne. Men ikke nok med det: Du får ejerskab til en del af værket i form af dit navn skrevet ind på bagsiden af en af kuglerne, som vi bygger Fiskeren af, en helt særlig perlekrans, diameter ca. 80 cm. i kække restfarver efter vores valg, en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent og fri forsendelse af alle de gode gaver.

– 1000 kr. får du et guidet besøg sammen med dine venner i den heldige hal på Århus Havn, hvor vi går og bygger på Fiskeren. Men ikke nok med det: Du får dit navn skrevet ind på creditslisten i rulleteksterne, ejerskab til en del af værket i form af dit navn skrevet ind på bagsiden af en af kuglerne, som vi bygger Fiskeren af, en helt særlig perlekrans, diameter ca. 80 cm. i kække restfarver efter vores valg, en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent og fri forsendelse af alle de gode gaver.

– 3.000 kr. stiller vi op sammen med dig til fotografering foran værket iført lakridspiber. Men ikke nok med det: Du får et guidet besøg sammen med dine venner i den heldige hal på Århus Havn, hvor vi går og bygger på Fiskeren, dit navn skrevet ind på creditslisten i rulleteksterne, ejerskab til en del af værket i form af dit navn skrevet ind på bagsiden af en af kuglerne, som vi bygger Fiskeren af, en helt særlig perlekrans, diameter ca. 80 cm. i kække restfarver efter vores valg, en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent og fri forsendelse af alle de gode gaver.

– 5.000 kr. vil vi se om vi kan skaffe dig ind som ledsager til gallamiddagen med Kronprinseparret og alle de andre vigtige mennesker. Skulle dette ikke kunne lade sig gøre, byder vi på en omgang fiskefrikadeller på Havnens Perle. Men ikke nok med det: Vi stiller vi op sammen med dig til fotografering foran værket iført lakridspiber, giver et guidet besøg sammen med dine venner i den heldige hal på Århus Havn, hvor vi går og bygger på Fiskeren. Du får dit navn skrevet ind på creditslisten i rulleteksterne, ejerskab til en del af værket i form af dit navn skrevet ind på bagsiden af en af kuglerne, som vi bygger Fiskeren af, en helt særlig perlekrans, diameter ca. 80 cm. i kække restfarver efter vores valg, en helt særlig kugleformet ørenring i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet nøglering i en kæk restfarve efter vores valg, en helt særlig kugleformet klovnenæse i en kæk restfarve efter vores valg, samt retten til at deltage som assistent og fri forsendelse af alle de gode gaver.

Bo Mølgaard/Ulrik Lund
Kontakt adresse: Tordenskjoldsgade 112, 1. th
8200 Århus N
Tlf.22 40 94 37
http://www.bomolgaard.dk
http://www.webmamma.dk

Der er almindelig enighed om, at det ”originale” forlæg for maleriet af vores Fisker er malet af den tyske genremaler Harry Haerendel en gang i 1920-erne. Hans udgangspunkt var et foto af ”Opa” Dorus Rijkers.
Hvad der er blevet af dette maleri forsvinder i mængden af kopier. Det er flydt sammen med de utallige brødre og fætre og blevet fælleseje. Mens ”originalen” således er multipliceret til et uendeligt antal særlige billeder, som reproduktion og ikke mindst som søndagsmalerens yndlingsmotiv, findes der stadig en serie fotos af Dorus Riejkers. På Amsterdams Stadsarkiv har vi fundet disse to billeder af bedstefar Rijkers, der gør sit bedste for at leve op til billedet af Fiskeren.

Han fik øgenavnet Opa ”Bedstefar” fordi han giftede sig med Neeltje Huisman, en fiskerenke med seks børn mens han stadig var en ung mand. Kort efter ægteskabet fik den ældste af Neeltjes døtre et barn, så i en alder af 23 år blev Dorus Reikers kendt som Bedstefar i den hollandske kystby Den Helder, hvor han boede. Selvom øgenavnet begyndte som en vittighed, begyndte Dorus snart at handle som, og ligne en bedstefar – det står på Wikipedia og er derfor sandt, og der er da muligvis også noget bedstefaderligt over Dorus, som han står her og viser frakke og medaljer.

Dorus skiftede tidligt fra en egentlig ansættelse som sømand, til at blive fuldtids frivillig redningsmand. Der var et honorar for hvert redningsforsøg besætningen deltog i, og Dorus deltog i rigtig mange redninger! (Hvorvidt ægteskabet med fiskerenken Neeltje Huisman er et resultat af en sådan mislykket redningsaktion, forlyder der intet om). Gennem sin aktive karriere som redningsmand deltog Dorus i bjergningen af hundredevis af mennesker og han modtog adskillige medaljer for indsatsen. Et højdepunkt i medaljehøsten var 1888, hvor Kong William III, efter redningen af besætningen på et tysk skib, overbragte ham Æresmedaljen i guld og røg en pibe med ham. (!) http://en.wikipedia.org/wiki/Dorus_Rijkers
Nedenfor: en liste over særligt succesfyldte redninger som Opa Dorus deltog i, samt et billede af Kong William uden pibe. Medaljer har de begge forstand på!

I 1911, da han var 64 år, måtte Bedstefar Dorus stoppe med at deltage i flere redningsforsøg, udover naturligvis forsøget på at opretholde livet. Der var kun en ganske lille pension at leve af, og det var hårdt at få enderne til at mødes.
Her kan historien så slutte, med en alderdom i fattigdom og glemsel.

MEN SÅ VAR DET at en journalist på avisen ’Het Vaderland’ i oktober 1922 skrev om de elendige livsvilkår for de ældre søredningsmænd.
Dorus Rijkers blev interviewet og her kunne han bl.a. berette at han havde været nødt til at sælge sin Æresmedalje i Guld for at kunne købe sig en cykel.
En folkestemning blev vakt, og Dorus Rijkers Fonden for Søens Helte – ”Helden der Zee Fonds ’Dorus Rijkers’” – blev oprettet.

Ended

Del projektet

Rewards

Vi bruger cookies!

Websitet anvender "cookies", der er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Cookies kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus.

Det er muligt at slette eller blokere for cookies.

Hvis du sletter eller blokerer cookies vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere at websitet ikke fungerer optimalt samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.

Accepter Forlad sitet