Mad til Cancerpatienter

København Aarhus stefan Mennesker
1604977_10203195306351449_1470057503_n
1604977_10203195306351449_1470057503_n

Efter min mor hun fik konstateret cancer og især i den sidste proses inden hendes død d.08.04.2014, fandt jeg ud af følgende:

Fra hun kom hjem fra sygehuset og indtil hun blev så syg, at hun kunne komme på hospice, var hun mere eller mindre overladt til, at skulle klare sig selv.

Godt nok kom der en sygeplejeske om morgen og en om aftenen, men kun for at lave de mest praktiske ting. De sidste 3 måneder af hendes liv ville hun ikke spise.

Den sidste måned lå hun et stykke tid på Aalborg sygehus. Jeg tog en beslutning om, at undersøge nettet for, at finde løsninger til madretter for cancerpatienter. I min søgen fandt jeg vitaminrige og mineralrige produkter. Blandt andet er der for eksembel 3 gange så meget C vitamin i en rød økologisk peberfrugt i forhold til en appelsin.

Jeg udviklede nogle små visuelle lækre kolde retter, som jeg lavede færdige på Aalborg sygehus. Hver dag en ny ret. Vigtigt var det for mig, at der var et farvespil, som gav sult. Det skulle se delikat ud. Og at min mor ikke skulle føle sig mæt, allerede når hun så portionens størrelse. Det blev en succes. Min mor begyndte, at spise igen.

Nu har jeg arbejdet i restaurationsbranchen i 20 år. Så det forekom mig meget nemt at lave maden.

Men mine tanker om andre individer som stod i samme situation som jeg, og som ikke har de kompetencer, kunne jeg ikke få ud af mit hoved.

Samtidigt med ønskede sygehuset personale mine opskrifter. De kom med et udsagn om manglen og det meget store behov for den rette mad i sundhedssektoren. Og inden min mor døde, bad hun mig om, at udvikle et madkoncept for, at hjælpe andre mennesker. Så jeg besluttede mig for, at udarbejde understående ideoplæg.

Anne´s Care

Forord:

Når cancerpatienter når et vist stadie i deres sygdomsforløb og har været igennem en hård kemoterapi, bliver immunforsvaret meget svækket. De taber hurtigt vægt og mister lysten til at spise. Vitaminer og mineraler får de i form af præparater og ikke igennem råvarer. I de fleste tilfælde er hospice den sidste udvej.

Det er ikke kun den kræftsyge, men også de pårørende, som bliver berørt af situationen. Begge parter skal omlægge og tilpasse deres dagligdag.

Den nye dagligdag blev til min virkelighed, da et meget nært familiemedlem fik konstateret cancer. Personen mistede appetitten. Som alle andre frustrerede pårørende, gennemsøgte jeg nettet for at finde mirakelkuren. I min søgen stødte jeg på spændende oplysninger om bestemte råvarer. Råvarer sprængfyldt med vitaminer og mineraler. Jeg gik i køkkenet og tilberedte nogle små delikatesser ud af råvarerne. Små lækre retter, der appellerede til sanserne. Retterne blev serveret til mit cancerramte familiemedlem, som indtog det med stor glæde. Deraf kom ideen ”Udbringning af mad til kræftramte mennesker”.

Maden er et område, hvor den pårørende kan gøre noget konkret og samtidig forkæle den, der er syg. Desværre mister mange patienter helt lysten til at spise i perioder. Det kan være fordi de synes, maden smager eller lugter forkert. Det kan også være fordi maden visuelt ikke er appetitvækkende. Mange pårørende kan derfor komme i det dilemma, at den syge bliver ved med at tabe sig, og stadigvæk ikke har lyst til at spise, ligegyldigt hvad man serverer. Desuden kan de pårørende komme i det dilemma, at de ikke ved hvilken kost, der er den rigtige. De pårørende kan også komme i den situation, at de ikke tidsmæssigt, såvel som menneskeligt kan håndtere den hårde situation.

Behovet

En ordentlig og nemmere adgang til kost for cancerpatienter er mangelfuld. Der findes dog forskellige oplysninger på nettet, som eksempelvis kostplaner og opskrifter, men hvem skal tilberede maden? De hårdt ramte patienter, sygehuspersonalet, eller de pårørende som i forvejen har svært ved at overskue det hele? Cancerpatienter har i den grad brug for en hjælpende hånd til at få den rette kost, som måske kan være medvirkende til at øge livsglæden.

Projektet:

Ideen er, at opbygge en organisation, som skal udbringe og tilgodese cancerpatienternes behov for sund, appetitlig og velsmagende mad i gourmet klassen. Der skal i samarbejde med forskellige interessenter udarbejdes et koncept, der opfylder behovet for at få produceret og leveret gastronomiske oplevelser til cancerpatientens dørtrin.

De vigtigste faktor er at give,

* Cancerpatienter en følelse af, at der bliver taget hånd om dem

* Cancerpatienterne muligheden for, at få den ernæringsmæssigt rette mad

* Livsglæde

* Energi

* Kvalitet

* Kærlighed til det udførte

* Økologiske råvarer/biodynamisk dyrkede råvarer

* Smag og balance

* Mineraler og vitaminer

* Visuelt vidunder gastronomi i den rette størrelse

For at kunne udarbejde konceptet rigtigt, vil projektet starte som et pilotprojekt. Så I begyndelsen skal udbringningen foregå i et begrænset geografisk område. Begrænsningen skal være med til at eliminere ”børnesygdommene” i opstartsfasen, samt styrke den videre udvikling.

Der bliver oprettet et fagligt “Advisory Board” Som har hjertet på det rette sted. Panelets styrker og faglige kompetencer, skal kunne sammensætte de rette menuer på et højt gastronomisk niveau. Gastronomien skal visuelt være iøjefaldende, så den pirrer alle sanserne og fremkalder sult og lyst til at spise.

Det er vigtigt for mig, at ovenstående ikke handler om, at tjene penge på andres nød, det handler om, at tilgodese et menneskes behov som er i nød. Alt er gjort i min mors ånd og efter hendes ønske.

Desværre er pilot projekter ikke gratis,

Hvordan kan du hjælpe?

Du kan hjælpe ved at give et bidrag, så pilotprojektet kan komme igang. Mit ønske er, at starte op i Januar.
Det skal ikke være en hemmelighed, at pengene går til udvikling, administrative omkostninger, råvarer, leje af køkken m.m. Men når konceptet er oppe at køre, skal dit bidrag gerne være med til, at cancerpatienten ikke bliver økonomisk pålagt for maden.

Dit bidrag behøves ikke, at være et kontantbeløb.

Har du mod på at hjælpe som frivillig?
Kender du et produktions køkken, hvor vi kan starte i fra?
Vil du sponsorere Køkkenudstyr?

Det er kun din fantasi som sætter dine begrænsninger, så har du en eller anden ide, som kan hjælpe er du mere end velkommen til at bidrage med den.

Det er vigtigt for mig, at ovenstående ikke handler om, at tjene penge på andres nød, det handler om, at tilgodese et menneskes behov som er i nød. Alt er gjort i min mors ånd og efter hendes sidste ønske.

Afsluttet

Incitamenter

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet